Trafik kazası olduğu zaman, oluşan maddi zararın karşılanması dışında yaralanmalarda, sakatlık veya ölüm gibi durumlarda da tazminat ödenir. Kazada bir veya birden fazla araç veya kamusal ya da diğer varlıklar zarar görür ise, sadece tek bir araç için ödenecek tazminat tutarı ” Araç Başına ” olarak belirlenen bu miktarı geçemez. Sigorta poliçesinde ise ” Kaza Başına ” belirlenen teminat limiti, kazada zarar gören diğer hasarlar arasında hiç bir ayrım yapılmaksızın doğru oranda hesaplanarak dağıtılır. Trafik Kazası Tazminatını Hesaplat ve kaybınızın ne kadarını geri alabileceğinizi öğrenin.
Trafik Kazası tazminatını hesaplat ve bir kazada sigorta poliçenizin ne kadara kadar ödeme yapacağını öğrenin. Trafik sigortası ödeme koşulları sigorta poliçenizde yer alan teminatlar çerçevesinde oluşturulur. Sigorta Firmasının karşılayacağı hasarlar koşulsuz teminat limitleri dahilinde olacaktır. Trafik sigortasının yaptırılması araç sahipleri için zorunlu olduğundan istisnasız tüm sigorta şirketleri aynı teminat ve limitlerini kullanırlar. Bir Standartta olan bu teminat limitlerinde herhangi bir farklılaşmaya gitmenin imkanı yoktur. Ancak Sigorta Poliçenize ek hizmetler dahil ettiyseniz, farklı teminatlardan yaralana bilirsiniz.
Tüm bunların dışında trafik kazalarında manevi tazminat talepleri trafik sigortası teminat dahilinde değildir. Ancak ve ancak Trafik veya Kasko poliçenize ekleyebileceğiniz ” ihtiyari mali mesuliyet teminatı “ maddi ve fiziki hasarlar dahil manevi zararlara karşı da sizi güvence altına alacaktır. Trafik Kazası tazminatını hesaplat ve kaybınızın ne kadarını geri alabileceksiniz öğrenin.
Diğer Araç Tiplerine İlişkin Teminat Limitlerine Trafik Sigortası Kaza Teminat Limitleri Sayfamızda Bulabilirsiniz. Bir kazadan sonra Trafik Kazası tazminatını hesaplat ve ne kadar alabileceğinizi öğrenin.
Karayolları Trafik Kanunu‘nun 109. maddesinde, ” Motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların giderilmesine ilişkin istemler, zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği günden başlayarak 2 yıl ve her halde kaza gününden başlayarak 10 yıl içinde zaman aşımına uğrar ” diyerek konuya ilişkin süreyi belirlemiştir.
Ayrıca aynı maddenin 2. fıkrasında ” Dava, cezayı gerektiren bir eylemden doğar ve ceza kanunu bu eylem için daha uzun bir zaman aşımı süresini öngörmüş bulunursa, bu süre maddi tazminat istemleri için de geçerlidir ” hükmü yer almaktadır.
Buna kanuna ve 2. fıkraya göre, trafik kazasında mağdur olan taraf, bu sürelerin dışında lehine olan ve Türk Ceza Kanununda yer alan sürelere göre; ölümlü trafik kazalarında geriye yönelik ve sonrası için 15 yıllık bir süreden, yaralanmalı trafik kazalarında ise geriye dönük ve sonrası için 8 yıllık süreden faydalanabilmektedir. Trafik Kazası tazminatını hesaplat ki aklınızda bir soru işareti kalmasın.
Maddenin devamında ise tazminatın iadesine ilişkin zaman aşımı sürelerine değinilmektedir. Tazminat yükümlülerinin birbirlerine karşı rücu hakları, kendi yükümlülüklerini tam olarak yerine getirdikleri ve rücu edilecek kimseyi öğrendikleri günden başlayarak 2 yılda zaman aşımına uğramaktadır.
Trafik kazaları tazminat hakkında basında çıkan haberler
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi KTT Sorgulama ve İtiraz Sorgulama Ekranı
Uzman Aktüer Kadromuza Trafik Kaza Tazminatını Hesaplatmak İçin Lütfen Burayı Tıklayın